Loading Dogodki

« All Events

  • This dogodek has passed.

3. kongres slovenskih občin

01/10/2019 - 02/10/2019

1. in 2. oktobra bo potekal 3. kongres slovenskih občin, v skupni organizaciji ZMOS, SOS in ZOS.

Prvi dan kongresa bomo izpostavili probleme, ki so ključni za prihodnost slovenskih občin. Franc Bogovič, dr. Boštjan Udovič, dr. Mihael J. Toman in Leo Kremžar bodo poskušali odgovoriti na vprašanja, kako vplivajo občine na državno in evropsko politiko, kdo je mačeha v krogu občina, država, EU, kakšno Slovenijo in kakšen planet bomo pustili našim zanamcem, ter kritično spregovorili o občinah in državni politiki.

Popoldansko okroglo mizo bomo namenili vedno znova aktualnemu vprašanju regionalnega razvoja in dilemi, kdaj pokrajine, če sploh, in kakšne. Po logiki nalog, željah in navadah ljudi ali po logiki in potrebah političnih strank, centrističnih ali anarhističnih možganov? V pogovoru bodo sodelovali minister Rudi Medved, dr. Ivan Žagar, dr. Boštjan Brezovnik ter dr. Aleksander Jevšek.

Drugi dan kongresa, polemičen, argumentiran, zaskrbljeno zroč v prihodnost, bo razgrnil razmišljanja o najbolj perečih vprašanjih tega časa, ne samo doma, temveč tudi na evropski in svetovni ravni. Izhodišče bo zmeraj občina, pravzaprav občani, ljudje. Povabili smo snovalce zakonodajnih okvirov in lokalne politike, akademike in ugledne strokovnjake. V treh tematskih sklopih bomo spraševali in odgovorili, ali je javni interes v službi kapitala, ali obratno, opozorili, da katastrofa podnebne krize trka tudi na občinska vrata ter izpostavili, kako bomo zagotovili potrebno komunalno infrastrukturo in cenovno dostopne javne storitve. Vsakemu tematskemu sklopu bo sledila okrogla miza, kjer bo priložnost za izmenjavo mnenj, stališč in pogledov na problematiko.

Posebej smo veseli, da se nam bo že tretjič pridružil predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, častni pokrovitelj kongresa, politik, ki se še kako zaveda nujnosti srečevanja s predstavniki slovenskih občin.

Podrobni program kongresa si oglejte tukaj, prijave so možne do 28. 9. 2019 na tej povezavi.

Podrobnosti

Začetek:
01/10/2019
Konec:
02/10/2019
Spletna stran:
www.kongres-obcin.si

Organizatorji

ZMOS
SOS
ZOS

Prizorišče

Rimske toplice
Toplice 10
Rimske Toplice, 3272 Slovenija
+ Google Map
Spletna stran:
www.rimske-terme.si/sl/business

Podrobnosti

Začetek:
01/10/2019
Konec:
02/10/2019
Spletna stran:
www.kongres-obcin.si

Organizatorji

ZMOS
SOS
ZOS

Prizorišče

Rimske toplice
Toplice 10
Rimske Toplice, 3272 Slovenija
+ Google Map
Spletna stran:
www.rimske-terme.si/sl/business