Loading Dogodki

« All Events

Na naravi temelječe rešitve in prilagajanje slovenskih mest podnebnim spremembam

marec 29 @ 09:30 - 16:00

Združenje mestnih občin Slovenije ob podpori Konvencije županov za podnebne spremembe in energijo organizira dogodek na temo ukrepov prilagajanja mest podnebnim spremembam preko uporabe na naravi temelječih rešitev (nature-based solutions, v nadaljevanju: NBS).

Evropska komisija vidi NBS kot rešitve, ki jih navdihuje in podpira narava, ki so stroškovno učinkovite in ki hkrati zagotavljajo različne koristi – od okoljskih do družbenih in gospodarskih. Tovrstni ukrepi krepijo odpornost mest in so način prilagajanja podnebnim spremembam. V finančni perspektivi 2021-2027 dobivajo ukrepi NBS dodatno težo, saj so izrecno navedeni v dveh specifičnih ciljih (SC) Programa evropske kohezijske politike 2021-2027, in sicer pri ukrepih za zagotavljanje in izboljšanje zelene infrastrukture v urbanih območjih (SC RSO 2.7) ter pri spodbujanju celostnega razvoja mestnih območij (SC RSO 5.1).

Cilj dogodka je tako okrepiti zmogljivosti mestnih in drugih občin pri pripravi projektov trajnostnega urbanega razvoja, ki vključujejo NBS.

Dogodek bo v prvem delu namenjen krepitvi znanja. Sodelovali bodo tuji in domači strokovnjaki, ki bodo predstavili koristi uporabe NBS in primere dobrih praks iz Slovenije in Evrope. V drugem delu bo izvedena delavnica v obliki svetovne kavarne, kjer bodo udeleženci v manjših skupinah ob podpori strokovnjakov obravnavali konkretne projektne ideje in načine, kako pri izvedbi projekt okrepiti s pristopom NBS.

Udeležence zato vabimo, da na dogodek pridejo z informativnim materialom o posameznem projektu, ki še ni izveden in v okviru katerega se lahko okrepijo ukrepi NBS (npr. izvleček investicijske dokumentacije, predvsem pa risbe, renderji ipd.). Na delavnici bo izbranih približno 5 projektov, ki bodo podrobneje obravnavani z vidika NBS.

Zaradi formata dogodka je predvideno sodelovanje do 30 oseb. Cilj dogodka je, da sodelujejo predstavniki iz čim večjega števila mest, zato je udeležba omejena na 2 predstavnika posameznega mesta. V primeru večjega interesa za sodelovanje na dogodku bo opravljen izbor sodelujočih.

Dogodek bo potekal v slovenščini z izjemo prispevka tujega strokovnjaka, ki bo v angleščini.

Udeležba je brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava na tej povezavi. Rok za prijave je do zapolnitve prostih mest oziroma do 21. 3. 2023.

Podroben program najdete tukaj.

Podrobnosti

Datum:
marec 29
Čas:
09:30 - 16:00

Organizator

ZMOS

Prizorišče

Hiša Evropske unije
Dunajska 20
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map
Spletna stran:
https://ec.europa.eu/slovenia/about-us/eu-presence_sl

Podrobnosti

Datum:
marec 29
Čas:
09:30 - 16:00

Organizator

ZMOS

Prizorišče

Hiša Evropske unije
Dunajska 20
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map
Spletna stran:
https://ec.europa.eu/slovenia/about-us/eu-presence_sl