Loading Dogodki

« All Events

  • This dogodek has passed.

Okrogla miza: Zagotavljanje kakovostnih in dostopnih bivališč – vloga različnih deležnikov za doseganje cilja

14/10/2019 @ 13:00 - 16:00

Dogodek bo organiziran v okviru Meseca prostora kot okrogla miza z uvodnimi predavanji. Tema okrogle mize je vezana na eno od izpostavljenih tem ob svetovnem dnevu HABITAT 2019 in na 11.
svetovni cilj trajnostnega razvoja o mestih – »zagotavljanje ustreznih in dostopnih stanovanj«.

Dostopnost do stanovanja predstavlja zmožnost prebivalcev, da si zagotovijo funkcionalno primerno stanovanje za svoje potrebe. Primarni cilj stanovanjske politike je, da zagotovi ustrezno število stanovanj po dostopnih cenah kot tudi dostopnost do ponudbe kakovostnih stanovanj. Država naj bi pri tem najbolj pomagala ranljivim skupinam, predvsem mladim in tudi starejšim, katerih delež v družbi se zaradi pospešenega staranja prebivalstva zelo hitro povečuje. Države to uresničujejo s pomočjo spodbujanja različnih finančnih ukrepov, zakonodajnih sprememb in izvedbo pilotnih projektov, z usklajenim izvajanjem javnih politik itd. Slovenija ima glede dostopnosti do stanovanj zaveze zapisane v Resoluciji o nacionalnem stanovanjskem programu in akcijskem načrtu, opredeljene pa ima tudi predvidene učinke izvajanja programa in načrta.

Ključna vprašanja okrogle mize:
· Ali si res lahko vsak prebivalec Slovenije sam zagotovi bivališče?
· Najemna ali lastniška stanovanja – kakšna je percepcija prebivalcev, zlasti mladih generacij do najemnih stanovanj?
· Kako lokalne skupnosti načrtujejo razvoj najemnega trga (od planiranja, preskrbe z zemljišči, opremljanja zemljišč do gradnje)?
· Kaj je »kakovostno bivališče« (funkcionalnost stanovanja, dostopnost do storitev, dostopnost do zelenih površin; dostopnost do javnega potniškega prometa…)?
· Alternativne oblike zagotavljanja najemnih stanovanj.

Program dogodka je dostopen tukaj. Za lažjo organizacijo dogodka vas prosimo, da udeležbo potrdite preko spletne prijavnice.

 

Podrobnosti

Datum:
14/10/2019
Čas:
13:00 - 16:00

Prizorišče

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Rusjanov trg 7
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map
Spletna stran:
www.mao.si

Podrobnosti

Datum:
14/10/2019
Čas:
13:00 - 16:00

Prizorišče

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Rusjanov trg 7
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map
Spletna stran:
www.mao.si