Loading Dogodki

« All Events

  • This dogodek has passed.

Posvet glede priprave regionalnih prostorskih planov

maj 31 @ 09:00 - 12:00

Ministrstvo za okolje in prostor vabi na posvet glede priprave regionalnih prostorskih planov (RPP), ki bo 31. 5. 2022, ob 9. uri, preko spleta.

ZUreP-2 je uvedel regionalno prostorsko načrtovanje kot strateško prostorsko načrtovanje, s katerim se na podlagi enotne uporabe razpoložljivih podatkov o prostoru na območju razvojne regije spodbudi načrtovanje trajnostnega in racionalnega razvoja. Konec leta 2021 je začel veljati nov ZUreP-3, ki se začne uporabljati s 1. 6. 2022. Nov zakon je inštrument regionalnega prostorskega načrtovanja ohranil in določil, da morajo regije pripraviti in sprejeti regionalne prostorske plane do konca leta 2026 (1. 1. 2027).

RPP velja za prostorski strateški akt, pripravljen na ravni razvojne regije. Priprava RPP prinaša za državno in lokalno raven prednosti in olajšave, saj želimo s participativnim projektnim pristopom optimizirati proces celovitega pristopa na območje, ki podprt z dobrim sodelovanjem deležnikov in administrativnih ravni omogoča razvoj, ki bo tudi prostorsko racionalen, usklajen in omogoča doseganje razvojnih sinergij in prebojev.

Izvedljivost zakonskih določb glede priprave RPP MOP testira v okviru Pilotnega projekta za implementacijo prostorske in gradbene zakonodaje (krajše PILOT MOP), ki se zaključuje konec letošnjega leta. Rezultati, doseženi v že izvedenih fazah testiranja, kažejo na to, da so naloge na področju regionalnega prostorskega načrtovanja nujne in izvedljive.

Ob zavedanju obsega in kompleksnosti nalog v okviru priprave prve generacije RPP, ki so izvedljive le s tesnim sodelovanjem države in občin, MOP organizira posvet z vsemi občinami v državi, na katerem bodo občine seznanili z aktivnostmi, ki jih na ministrstvu že izvajajo za čim boljšo pripravo prve generacije RPP, z vlogo občin v tem procesu ter predstavili dosedanje rezultate projekta PILOT MOP – področje 1 RPP. Posvet bo potekal v obliki spletne konference preko Zoom.

Za sodelovanje je potrebna predhodna prijava do 27. 5. 2022 preko te povezave.

Podrobnosti

Datum:
maj 31
Čas:
09:00 - 12:00

Prizorišče

po spletu

Podrobnosti

Datum:
maj 31
Čas:
09:00 - 12:00

Prizorišče

po spletu