CTN – Evropska sredstva za ukrepe mobilnosti v Kopru in Novem mestu

V okviru izvajaja mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN) je SVRK izdal dve odločitvi o podpori za projekta trajnostne mobilnosti v Mestni občini Koper in Mestni občini Novo mesto. V Kopru bo prenovljena glavna avtobusna postaja, medtem ko bodo v Novem mestu zgradili brv preko reke Krke.

Mestna občina Koper bo v okviru projekta celovito obnovila in uredila avtobusno postajo. Naložba predvideva celovito obnovo in ureditev približno 3.600 kvadratnih metrov površine avtobusnega kolodvora s 14 peroni, od katerih jih bo polovica namenjenih avtobusom do dolžine 12 metrov, polovica pa avtobusom do 15 metrov. Ti bodo prekriti z nadstrešnico v obliki elipse, ki bo potnike varovala pred dežjem in vetrom ter jim nudila prijetno senco v vročih poletnih dneh. V neposredni bližini postaje bo zrasel tudi pritlični objekt, v katerem bodo prostori, namenjeni čakališču in nadzorniku prometa, ter toaletni prostori. Izbrani izvajalec bo ob tem uredil še vozišče, postajo za mestna kolesa, parkirišče s tremi mesti za kratkotrajno parkiranje avtobusov in 10 postajališč za taksi vozila, poskrbel bo tudi za namestitev urbane opreme. Občina želi z izvedbo projekta izboljšati funkcionalnost in podobo avtobusne postaje ter s tem spodbuditi uporabo javnega potniškega prometa.

Naložba, s katero se izvaja trajnostna urbana strategija in celostna prometna strategija Kopra, je vredna 2,5 milijona evrov. Mestna občina Koper bo iz mehanizma CTN prejela sofinanciranje v višini približno 1 milijona evrov, in sicer iz sredstev Kohezijskega sklada in državnega proračuna.

V Novem mestu bodo namenili 1,75 milijona evrov za vzpostavitev nove povezave čez reko Krko. Iz Kohezijskega sklada in proračuna Republike Slovenije bo Mestna občina Novo mesto prejela približno 875.000 evrov sofinanciranja.

Brv bo prečkala reko Krko med Lastovčami in naseljem Groblje. Naložba obsega tudi izgradnjo 190 metrov kolesarske poti na levem bregu Krke, na desnem bregu pa se bo brv navezala na obstoječe prometne površine. Z naložbo se bo zagotovila zveznost kolesarske povezave Drska-Bršljin, prispeva pa k uresničitvi trajnostne urbane strategije in celostne prometne strategije Novega mesta.

Brv bo debela le 42 centimetrov in široka 4 metre, na obeh bregovih bo zasidrana v betonska bloka. Most bo brez podpor v strugi in bo v enem razponu dolžine 120,5 metra premoščal reko Krko, obenem pa se bo na obeh bregovih mehko priključil na brežino brez opaznih opornikov ali visokih nasipov. Najnižja točka mosta je približno štiri metre nad gladino stoletnih vod oz. bo ob normalnem vodostaju cca. 11 metrov nad gladino reke. Izbrana zasnova mosta za pešce in kolesarje bo zgrajena po tehnologiji nateznih trakov (Stress Ribbon Bridge) in je ena izmed najstarejših tipov konstrukcijskih zasnov mostov. Zelo tanka betonska konstrukcija bo položena na jeklene kabelske vrvi, ki potekajo v obliki verižnice.  S prednapenjanjem s kabli znotraj betonskega preseka, pohodna konstrukcija dobi dosti večjo togost in je manj občutljiva na dinamične obtežbe.

V okviru izvajanja mehanizma CTN gre za 65. in 66. odobreni projekt. Skupna investicijska vrednost vseh potrjenih projektov v tem trenutku znaša preko 203 milijona evrov, odobreno sofinanciranje znaša nekaj manj kot 115 milijonov evrov, mestne občine same zagotavljajo preostali delež v višini slabih 89 milijonov evrov.

Podatki z dne 20. 7. 2021. Sliki: Mestna občina Koper, Mestna občina Novo mesto.