Državna uprava ima novo osrednjo spletno stran: GOV.si

S 1. julijem 2019 je bilo objavljeno novo osrednje spletno mesto državne uprave GOV.SI, ki na enem mestu združuje predstavitvene vsebine ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot.

Kot so zapisali v Ministrstvu za javno upravo, bo GOV.SI v prvi fazi združil predstavitvena spletna mesta 14 ministrstev, 11 vladnih služb, 31 organov v sestavi in 58 upravnih enot. Obstoječa spletna mesta ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot bodo postopoma ukinjena, organi pa bodo svoje vsebine predstavljali le še na GOV.SI.

Vsebine se bodo na spletni strani v naslednjih tednih in mesecih dopolnjevale, do 2. septembra 2019 bodo na voljo še preostale teme, storitve in projekti. V naslednjem koraku bo do 15. oktobra 2019 pripravljen dodaten seznam predstavitvenih spletnih mest državne uprave, ki bodo prenesena na GOV.SI do 12. marca 2020, s čimer bo projekt vzpostavitve GOV.SI zaključen.

Državljani in podjetja bodo do storitev še vedno dostopali v okviru samostojnih storitvenih portalov (npr. eUprava, eDavki, SPOT). GOV.SI pa je prek posameznih tem in preko zbirke vseh storitev državne uprave povezan z relevantnimi storitvami na storitvenih portalih.

Vzpostavitev osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI je rezultat projekta Prenova in optimizacija spletnih mest državne uprave, ki ga je Vlada Republike Slovenije potrdila leta 2016. Vodi ga Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Uradom vlade za komuniciranje. Ključni namen projekta je izboljšanje uporabniške izkušnje, zmanjšanje števila spletnih mest državne uprave in enotnejši nastop državne uprave na spletu. Izkušnje drugih držav (npr. Velike Britanije), ki so se odločile za enotno spletno mesto, kažejo na višje standarde javnih objav in boljšo uporabniško izkušnjo.

Za izvedbo projekta Prenove in optimizacije spletnih mest (P11) je predvidenih 521.600 EUR, in sicer 417.280 EUR iz evropskih sredstev in 104.320 EUR iz državnega proračuna.