Ljubljana med 25 top manjšimi mesti na svetu

Prestižna revija Monocle je uvrstila Ljubljano med 25. najboljših malih mest na svetu. Gre za tako imenovani indeks malih mest Small City Index, ki ga vsako leto strokovnjaki revije Monocle sestavijo na podlagi temeljitih raziskav, v katere vključijo tudi prebivalce samih mest.

Indeks običajno sestavlja le 20 mest, zato je letos Ljubljana, na svojem 25. mestu, deležna posebne, častne omembe. Za Ljubljano so pri Monoclu zapisali, da je ena najbolj zanimivih malih evropskih prestolnic, predvsem zaradi številnih urejenih zelenih urbanih površin, pešcem prijaznega centra, ki združuje srednjeveško in baročno arhitekturo, obilici kolesarskih stez in številnih iniciativ za izboljšanje kakovosti življenja.

Strokovnjaki ovrednotijo mesta glede na njihovo dostopnost, učinkovitost župana, odnos prebivalcev do obiskovalcev, trajnostno usmerjenost ter poslovne priložnosti, ki jih mesto ponuja. Small Cities Index je zasnovan podobno kot City Index, ki ga v Monoclu že več let objavljajo.

Ljubljana je tudi sicer v mednarodnem okolju priznana in opažena. Med številnimi mednarodnimi nagradami in priznanji lahko izpostavimo zadnje, ki so ga prejeli 6. oktobra 2020, ko se je mesto že šesto leto zapored uvrstili na seznam 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. Tako je Ljubljana edino mesto na svetu, ki je ta naslov prejelo že šestič.