Predsednik ZMOS na forumu “Belt and Road” v Pekingu

Predsednik ZMOS in župan MO Novo mesto mag. Gregor Macedoni se je konec aprila udeležil foruma Belt and Road v Pekingu.

Forum Belt and Road predstavlja enega največjih mednarodnih dogodkov na področju sodelovanja držav v najširšem pomenu, od gospodarstva do kulture. Gregor Macedoni se je dogodka kot predsednik ZMOS udeležil na povabilo CPAFFC (The Chinese People’s Association for Friendship with Foreign Countries). V ospredju obiska predsednika ZMOS je bila krepitev gospodarskih vezi, saj so uspešna slovenska izvozna podjetja v zadnjem času vse bolj prepoznavna tudi na Kitajskem. Foruma se je udeležila močna slovenska delegacija na čelu z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in državno sekretarko Ministrstva za infrastrukturo Nino Mauhler. Z udeležbo predsednika ZMOS na forumu združenje uresničuje načrte za krepitev skupnih mednarodnih aktivnosti mestnih občin.

Gregor Macedoni je po Pekingu obiskal tudi Dalian, eno najbolj razvijajočih se kitajskih in svetovnih gospodarskih središč ter pomembno logistično in pristaniško mesto, kjer se je srečal s predstavniki mesta s podžupanjo Li Li na čelu, ter s predstavniki Brilliance Special Vehicle – BSV, ki jih je vodil predsednik Liu Xuemin in ki z novomeško Adrio Mobil razvija skupno proizvodnjo Adriinih avtodomov in prikolic za kitajski trg. BSV je divizija podjetja Brilliance, ki je največji kitajski avtomobilski proizvajalec in za kitajski trg med drugim proizvaja tudi avtomobile znamk Renault Nissan in BMW, pri čemer se odpirajo priložnosti za novomeški TPV, ki je vzporedno z obiskom ministra Počivalška krepil gospodarske vezi v mestu Shenyang.

Pobuda Belt and Road si prizadeva opolnomočiti infrastrukturne, trgovinske in investicijske povezave med Kitajsko in več kot 68 drugimi državami (od vzhodne Azije do Evrope), ki skupaj ustvarijo 40 odstotkov globalnega BDP, vključujejo tretjino svetovne trgovine, 65 odstotkov svetovnega prebivalstva (cca. 4,4 milijarde ljudi) in 75 odstotkov energijskih virov. Letošnje izvedbe foruma, ki je potekal pod geslom oblikovanje svetlejše skupne prihodnosti se je udeležilo več kot 40 voditeljev držav, 50 mednarodnih organizacij, 100 uradnikov na ministrski ravni in 1200 delegatov iz različnih držav in regij.