V Celju otvorili Tehnopark

V Celju so danes, 9. 9. 2020, otvorili največji znanstveno zabavni park v Sloveniji, Tehnopark Celje. Ta obsega več kot 4000 m2 v treh platformah in kar 53 postaj, na katerih lahko obiskovalci raziskujejo in spoznavajo svet, naravo, znanost, vesolje in še marsikaj. Mestna občina Celje je s podporo sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN) tako revitalizirala prej degradirano in opuščeno veleblagovnico T v starem mestnem jedru. 

Tehnopark Celje sta odprla župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in direktorica javnega zavoda Tehno park Celje Andreja Erjavec. Začetek nove zgodbe je hkrati zaključek projekta Generator, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt je bil prijavljen na povabilo Združenja mestnih občin Slovenije za sofinanciranje ukrepov urbane revitalizacije v okviru mehanizma CTN. Mestna občina Celje je obnovila prostore nekdanje veleblagovnice T, uredila zgornja tri nadstropja in dve medetaži ter s tem pridobila prostor za vse generacije, edinstven v Sloveniji.

Župan Bojan Šrot se je v nagovoru zahvalil Ministrstvu za okolje in prostor in Službi Vlade za razvoj in kohezijsko politiko, pa tudi mestnim svetnikom, ker so projekt podprli, sodelavcem v občinski upravi in širše, projektantom, družbi Arhionik, belgijskemu znanstveniku svetovalcu Ericu Jacquemyn-u, prejemniku Unescove nagrade za popularizacijo znanosti, ki je pomagal s svojim neprecenljivim znanjem. Zahvalil se je še podjetjema Remont in Navor za gradbeno izvedbo in nadzor ter podjetju RPS, ki je Tehnopark opremilo. »Želimo si, da sem vnuk pripelje babico, nečakinja svojega strica, učenec svojo učiteljico,« je povedal župan.

Poleg uporabe 53 eksponatov je v Tehnoparku mogoče obiskati različne delavnice, organizirati »team building«, najeti prostore za coworking, delavnice in predavanja in rezervirati praznovanje rojstnega dne.

Vrednost celotne investicije za Mestno občino Celje znaša 6.066.054 eur, sofinanciranje iz mehanizma CTN pa znaša 3.640.270 eur, od tega je 2.912.216 eur iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in 728.054 eur delež Republike Slovenije. Projekt revitalizira pomembne, prej degradirane površine v mestu, s čimer se uresničuje trajnostna urbana strategija Celja.

Tudi v Združenju mestnih občin Slovenije delimo pričakovanja Mestne občine Celje, da bo vsak obiskovalec v Tehnoparku našel nekaj zase in odšel z novimi spoznanji, navdušen in navdihnjen.

Zanimivost

Park se nahaja v že od nekdaj ikonični mestni stavbi Celja, v nekdanji veleblagovnici Tehno Merkator, ki so jo odprli leta 1971. Takrat je bila prva sodobna veleblagovnica v Celju, saj je že imela tekoče stopnice in klimatsko napravo. Tokrat je prenovljena stavba odprla vrata kot park prvi park za spodbujanje znanosti, tehnologije in inovativnosti v Sloveniji.