Zlati kamen 2021 je prejela Mestna občina Nova Gorica

Danes, 12. 2. 2021, se je s podelitvijo nagrad zaključil Teden Zlatega kamna. Nagrado zlati kamen 2021, s katero so organizatorji letos v ospredje postavili sodelovanje in soustvarjanje, je za razvojno najnaprednejšo občino prejela Nova Gorica. Mestna občina Nova Gorica na tem področju po oceni strokovnega sveta vsekakor izstopa, saj se ne zaklepa v meje občine, kot so zapisali, temveč se povezuje znotraj občine, regije in čezmejno z Gorico, s katero skupaj tvori urbano območje, ki je prestolnica čezmejne regije in tako tudi izkorišča vire in priložnosti, ki jih ponuja to območje.

Letošnje finalistke za nagrado zlati kamen so bile poleg Nove Gorice še Tržič iz zahodne Slovenije, Grosuplje in Logatec iz osrednje ter jugovzhodne Slovenije, območje od Koroške do Posavja sta zastopali občini Luče in Ravne na Koroškem, iz vzhodne Slovenije pa sta se v finale uvrstili občini iz Slovenskih Goric: Benedikt in Sveta Ana. Strokovni svet zlatega kamna se je osredotočil na elemente, kot so obseg in kakovost sodelovanja z drugimi kraji, vpetost v mednarodne projekte, javno-zasebna partnerstva, transparentnost delovanja in participacija prebivalcev v razvojnih procesih. V izboru je pomembno tudi, da so aktivnosti občine del enotne in holistično zasnovane večdimenzionalne razvojne vizije.

Kot so zapisali organizatorji, se je Novi Gorici težko izogniti, če je rdeča nit izbora sodelovanje: »Verjetno ni kraja v Sloveniji, ki bi tako tesno sodeloval s sosednjo občino onkraj meje kot Nova Gorica. Ob tem skuša to mlado mesto igrati vlogo »mehkega« in modernega regionalnega središča kot ključnega vozlišča v decentraliziranem modelu razvoja. Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO je bilo prvo združenje te vrste pri nas. Od ustanovitve je razvilo močne vsebine – nekatere imajo pionirsko težo tudi v evropskem prostoru. Navzven najbolj vidna je uspešna kandidatura obeh Goric za Evropsko prestolnico kulture 2025. O pomenu geste pove dovolj že to, da je ni spregledal niti italijanski predsednik Sergio Mattarella.« O sodelovanju obeh Goric je župan dr. Klemen Miklavič povedal: »To, da smo izbrali skupno pot z Gorico je izjemnega pomena, saj se o nas ne govori samo v Sloveniji, ampak v celotni Evropi. To je pomembno z vidika investicij, z vidika razvoja gospodarstva, novih delovnih mest, turizma. Izbrali smo pravo razvojno pot.«

Strokovni svet zlatega kamna poudarja, da ko gre za kulturo sodelovanja, Mestna občina Nova Gorica močno izstopa: » To velja tudi navznoter, v mejah občine in regije. Kraj odlikuje dinamičen razvoj. Vrsta projektov, v katere je vključeno mesto, je v zadnjem času prejela vidna priznanja.«

Novogoriški župan ob tem dodaja: »Posebni smo tudi po tem, da naši gospodarski oziroma razvojni projekti niso naravnani samo na danes in jutri, ampak tudi na pojutrišnjem,« ter ob tem izpostavlja projekt Ekscenter in Center zelenih tehnologij, ki združuje podjetja iz regije, ki že delujejo na področju zelenih tehnologij in Univerzo, ki že raziskuje na zelenem področju.