Župani mestnih občin na posvetu o prihodnosti obalne ceste med Koprom in Izolo

V Izoli se je minuli petek, 12. 7. 2019, sestalo pet županov slovenskih mestnih občin in Pavle Hevko, direktor Turistične zveze Slovenije, ki sta jih na strateško idejni posvet o prihodnji ureditvi nekdanje obalne ceste povabila župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in župan Občine Izola Danilo Markočič. Na posvetu so župani soglasno sklenili, da bodo ustanovili posebno skupino, ki bo aktivno delala na projektu prihodnje ureditve območja nekdanje obalne ceste že v jesenskih mesecih.

S prenosom skoraj štiri kilometre dolge obalne ceste, ki je povezovala Koper in Izolo, v upravljanje lokalnih skupnosti in z njeno prekategorizacijo ter umikom motornega prometa se je ponudila možnost ureditve največjega slovenskega kopališča oziroma promenade med obema mestoma.

Na petkovem srečanju je mag. Marko Starman, vodja Urada za prostor in nepremičnine Občine Izola predstavil možne idejne rešitve ureditve nekdanje obalne ceste, prisotni župani pa so podali svoje videnje o predlagani ideji. Srečanja so se udeležili Zoran Jankovič, župan Mestne občine Ljubljana, Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje, Aleksander Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor in Gregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto. Župani so se dogovorili, da bodo oblikovali skupno delovno skupino, v katero naj bi slovenske mestne občine skupaj z izolsko imenovale svoje predstavnike. Ta naj bi pripravila nabor idej, ki bodo podlaga za prenovo obalnega prostora med Koprom in Izolo. Skupina ne bo imela zaključenega števila članov, saj so vanjo vabljeni vsi, ki lahko prispevajo ideje in čas za pripravo idejne zasnove ureditve. Župani preostalih mestnih občin se predvsem zaradi dopustov srečanja niso mogli udeležiti, vendar je ideja, ki sloni na povezovanju županov in preseganju meja posameznih lokalnih skupnosti, tudi njim vzbudila zanimanje.

“Odziv slovenskih mestnih občin, da bi sodelovale pri urejanju največje slovenske plaže, dolge nekaj več kot štiri kilometre, je bil presenetljivo dober,” je za STA povedal župan Občine Izola Danilo Markočič.

Povzeto po: eKoper.si, Občina Izola, STA.