Župani mestnih občin predlagajo razmislek o možnosti uvedbe pogoja PC in sprejem ustrezne zakonodaje

V ponedeljek, 8. 11. 2021, je v Ljubljani potekala Skupščina Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) na kateri so županja in župani mestnih občin obravnavali stanje na področju epidemije COVID.

Po podatkih COVID sledilnika je v državi skoraj 1,2 milijona cepljenih prebivalcev in preko 300.000 prebolevnikov. Ob upoštevanju, da je preko 300.000 prebivalcev mlajših od 14 let, župani ugotavljajo, da je celotna država ujetnica manjšine 200.000 ljudi, ki zavračajo cepljenje.

Županja in župani pozivajo vse prebivalce, da izkoristijo možnost brezplačnega cepljenja in tako solidarno prispevajo k zajezitvi epidemije, k lastni varnosti in varnosti drugih.

Skupščina ZMOS hkrati poziva Vlado in Državni zbor, da v čim krajšem času pripravita ustrezne spremembe zakonodaje, ki bodo Vladi omogočile učinkovito, hitro in zakonito sprejemanje strokovno podprtih ukrepov za zajezitev epidemije. Pri tem predlagajo razmislek, da se na zakonit način predvidi tudi možnost uvedbe pogoja PC (prebolel-cepljen), kot je to predlagala strokovna skupina za COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje že v mesecu septembru.

ZMOS in mestne občine že od začetka epidemije proaktivno podpirajo izvedbo ukrepov za zajezitev epidemije. Predsednik ZMOS Matjaž Rakovec je prepričan, da »je cepljenje, dosledno spoštovanje pogoja PCT in glede na strokovne predloge tudi morebitna uvedba pogoja PC, nujna pot za normalizacijo življenja in v tem okviru tudi za sproščeno in varno izvedbo decembrskega dogajanja v slovenskih mestih.«