20. obletnico vstopa v EU bodo mestne občine počastile z osvetlitvijo znamenitosti

1. maja 2024 bo minilo 20 let od vstopa Slovenije v Evropsko unijo (EU). Članstvo v EU je državi, mestom in prebivalcem prineslo marsikatero korist, kar je v prostoru razvidno iz številnih investicij, podprtih z evrospkimi sredstvi. V počastitev okrogle obletnice bodo na pobudo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in Združenja mestnih občin Slovenije mestne občine Celje, Kranj, Krško, Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Slovenj Gradec in Velenje osvetlile znane stavbe v barvah EU.

Osvetlitev v barvah EU bo izvedena v noči iz 30. aprila na 1. maj, tj. na predvečer obletnice največje širitve EU v zgodovini. Osvetljeni bodo Celjski grad, ljubljansko Tromostovje, fontana in kužno znamenje na Glavnem trgu v Mariboru ter Grad Maribor, Gimnazija Kranj, Rotovž v Novem mestu, dvorec Rotenturn v Slovenj Gradcu, Hočevarjev mavzolej v Krškem, prireditveni prostor Park Vista ob Velenjskem jezeru ter izven mestih občin tudi občinska palača na Tartinijevem trgu v Piranu.

Mesta s to simbolno gesto poudarjajo pomen evropskih integracij in evropskih vrednot. EU za slovenska mesta pomeni več, kot le dostop do kohezijskih sredstev, saj so koristi veliko širše in segajo od izmenjav praks z drugimi evropskimi mesti pa do sodelovanja v Evropskem odboru regij in evropske zakonodaje, ki temelji tudi na za lokalno samoupravo pomembnem načelu subsidiarnosti.

Osrednja državna proslava ob 20. obletnici vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo bo potekala v četrtek, 9. maja od 20.30. dalje v Novi Gorici. Goste bosta nagovorila predsednik vlade dr. Robert Golob in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Proslava se bo simbolično odvila v bližini Trga Evrope, na katerem sta pred 20 leti takratna predsednik Evropske komisije Romano Prodi in predsednik vlade dr. Anton Rop odštevala zadnje sekunde pred vstopom v unijo evropskih držav, ki je pomenil eno od prelomnic v življenju državljanov Slovenije.

Foto: Mestna občina Kranj