Celje prejelo nagrado EU za kulturno dediščino za paviljon za prezentacijo arheologije

Evropska komisija in Europa Nostra, vodilna evropska organizacija na področju kulturne dediščine, sta danes razglasili zmagovalce nagrade Evropske unije za kulturno dediščino (European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019). Gre za najprestižnejšo nagrado na tem področju, za katero sredstva prispeva program Ustvarjalna Evropa (Creative Europe). Petindvajset prejemnikov nagrade iz 16 držav je prejelo priznanje za izjemne dosežke na področjih konservatorstva, raziskav, predanega dela ter izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja. Med letošnjimi prejemniki nagrade v kategoriji konservatorstva je tudi Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju. Bolj podrobne informacije o paviljonu lahko najdete tukaj.

Paviljon za prezentacijo arheologije na Glavnem trgu so odprli septembra 2016. Širši javnosti predstavlja arheološko zbirko, najdeno med obnovo starega mestnega jedra. Pomen odkritih arheoloških ostalin je izjemen tako v širšem slovenskem kot  tudi v evropskem prostoru, saj so nova odkritja močno spremenila sliko antične Celeie ter povsem na novo zarisala zemljevid poznoantičnega in tudi srednjeveškega obdobja.

Neodvisne žirije, sestavljene iz strokovnjakov za kulturno dediščino iz vse Evrope, so pregledale skupaj 149 prijav, ki so jih vložile organizacije in posamezniki iz 34 evropskih držav, in izbrale zmagovalce. Nagrajenci bodo počaščeni na slavnostni podelitvi nagrad za evropsko kulturno dediščino, katere gostitelja bosta evropski komisar Tibor Navracsics ter maestro Plácido Domingo, predsednik organizacije Europa Nostra, potekala pa bo pod visokim pokroviteljstvom predsednika Republike Francije Emmanuela Macrona, zvečer 29. oktobra v Parizu.

V Združenju mestnih občin Slovenije iskreno čestitamo Mestni občini Celje!