Otvoritev Cukrarne v Ljubljani

24. 9. 2021 je začela delovati prenovljena Cukrarna – največji projekt iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN), s katerim je Ljubljana in celotna Slovenija pridobila nov prostor za produkcijo in prezentacijo sodobne umetnosti.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je z investicijskimi posegi za obnovo Cukrarne pričela leta 2018. Skupna investicija je znašala preko 23 milijonov evrov, iz mehanizma CTN pa je projekt prejel sofinanciranje v višini 13,5 miljona evrov (Evropski sklad za regionalni razvoj in sredstva Republike Slovenije).

Z rekonstrukcijo obstoječega objekta in ureditvijo okolice je MOL izboljšala urbano okolje in še dodatno oživila širše mestno središče. Prav tako so z deli odpravili fizično oviro, ki je ovirala mobilnost na tem delu Poljanskega nasipa in tako onemogočala najoptimalnejšo povezavo med mestnim središčem ter urbaniziranimi območji na vzhodu mesta. Izboljšali so tudi družbeni vidik rabe prostora, saj je po izvedbi projekta območje z novimi vsebinami in ureditvami postalo dinamičen, programsko bogat in družbeno živahen ter varnejši in prijetnejši prostor, zanimiv tudi za večkraten obisk tako prebivalcev kot obiskovalcev Ljubljane.

Podrobnejše informacije o poteku prenove in novih vsebinah Cukrarne si lahko ogledate tukaj in tukaj.

Prenovljeno Cukrarno in prvo otvoritveno razstavo z naslovom Čudovitost spomina si lahko javnost brezplačno ogleda na dnevih odprtih vrat vsak prvi vikend v mesecu do konca leta.

Fotografije: Nik Rovan/MOL